Clairaut

Clairaut

Alexis Claude Clairaut (13.5.1713 – 17.51765) oli merkittävä ranskalainen matemaatikko, tähtitieteilijä, geofyysikko ja älykkö.

Clairaut syntyi Pariisissa, jossa hänen isänsä toimi matematiikan opettajana. Jo nuorena Clairaut oli varsinainen ihmelapsi ja ennen täysi-ikäisyyttään hänet valittiin Ranskan tiedeakatemian jäseneksi.

Retkikunnan jäsenenä hänen varsinaisiin tehtäviinsä kuului laskutoimitusten teko. Nopean ”matikkapäänsä” vuoksi häntä on tituleerattu jopa ”eläväksi laskukoneeksi”.  Clairaut esitti litistyneelle ellipsoidille täsmällisen matemaattisen kaavan. Palattuaan takaisin Ranskaan hän julkaisi oman tutkielman Théorie de la Figure de la Terre vuonna 1743. Tästä teoksesta on tullut tunnetuksi Clairaut´n lauseke. Myöhemmin Clairaut keskittyi tähtitieteisiin ja oli erityisen kiinnostunut Halleyn komeetasta. Kasvava suosio seurapiireissä haittasi Clairaut tieteellistä työtä ja koitui lopulta hänelle turmioksi. Clairaut kuoli Pariisissa vuonna 1765.

Ajankohtaista!

Uusi sivusto avattu, tervetuloa!

Tervetuloa Maupertuis´n jalanjäljille Tornionlaaksoon.
 Ranskalainen retkikunta vieraili Tornion, Ylitornion ja Pellon alueella tieteellisten tutkimusten merkeissä vuonna 1736 – 1737. Olemme koonneet uusille nettisivuille historiaa ja tarinaa tuosta seikkailusta. Tervetuloa tutustumaan.

Lue lisää

Maupertuis´n Tornionlaakso ja syntymäkaupunki kohtaavat

Toukokuun lopussa Maupertuis-säätiön ja Maupertuisin jalanjäljillä hankkeen edustajia tapaa Saint Malon kaupungin väkeä. Tarkoituksena on keskustella kansainvälisen yhteistyön avaamisesta alueiden välillä.

Lue lisää

• Koe Maupertuis'n
tarinoiden Tornionlaakso!

Maupertuis seurueineen jätti jälkeensä kiehtovia tarinoita 1700-luvun Tornionlaaksosta – paikallisista tavoista ja seurapiirielämästä aina ihmeelliseen luontoon keijuineen ja maahisineen...

Lue lisää

• Tutustu vanhoihin kuviin ja karttoihin!

Miltä näyttää Tornionlaakso vanhoihin piirroksiin ja karttoihin tallennettuna? Miltä nämä paikat näyttävät nyt? Katso kuvagallerioista...

Lue lisää