Camus

Charles Étienne Louis Camus (1699 – 1768), oli ranskalainen matemaatikko, mekaanikko sekä astronomi.
Jo lapsena hän osoitti matemaattista ja mekaanista lahjakkuutta ja hänen vanhempansa lähettivät hänet Pariisiin yliopistoon saamaan parasta mahdollista koulutusta. Camus työskenteli erityisesti mekaanisten ongelmien ratkaisijana. Hän tutki mm. hammaspyörärivistön käyttöä kelloissa, vesipumppujen kehittämistä ja kerrotaanhan hänen keksineen myös ikiliikkujan. Hänen tunnetuin julkaisunsa on Cours de mathématiques.  Camus oli arkkitehtiakatemian geometrian professori ja tiedeakatemian apulaisinsinööri. Lapin matkan aikana hän toimi myös retkikunnan lääkärinä.

Ajankohtaista!

Uusi sivusto avattu, tervetuloa!

Tervetuloa Maupertuis´n jalanjäljille Tornionlaaksoon.
 Ranskalainen retkikunta vieraili Tornion, Ylitornion ja Pellon alueella tieteellisten tutkimusten merkeissä vuonna 1736 – 1737. Olemme koonneet uusille nettisivuille historiaa ja tarinaa tuosta seikkailusta. Tervetuloa tutustumaan.

Lue lisää

Maupertuis´n Tornionlaakso ja syntymäkaupunki kohtaavat

Toukokuun lopussa Maupertuis-säätiön ja Maupertuisin jalanjäljillä hankkeen edustajia tapaa Saint Malon kaupungin väkeä. Tarkoituksena on keskustella kansainvälisen yhteistyön avaamisesta alueiden välillä.

Lue lisää

• Koe Maupertuis'n
tarinoiden Tornionlaakso!

Maupertuis seurueineen jätti jälkeensä kiehtovia tarinoita 1700-luvun Tornionlaaksosta – paikallisista tavoista ja seurapiirielämästä aina ihmeelliseen luontoon keijuineen ja maahisineen...

Lue lisää

• Tutustu vanhoihin kuviin ja karttoihin!

Miltä näyttää Tornionlaakso vanhoihin piirroksiin ja karttoihin tallennettuna? Miltä nämä paikat näyttävät nyt? Katso kuvagallerioista...

Lue lisää