Retkikunta

Retkikunta

Maapallon muodon määrittämiseksi päädyttiin Ranskan tiedeakatemiassa ajatukseen, että oli varustettava kaksi retkikuntaa. Toinen matkustaisi päiväntasaajalle ja toinen kauas pohjoiseen.

Ensimmäinen retkikunta purjehti vuonna 1735 Etelä-Amerikkaan. Tätä Perun retkikuntaa johti Charles La Condamine. Epäonninen retkikunta selvisi kotiin vasta kymmenen vuoden kuluttua. Pohjoisen retkikunnan kohteeksi mietittiin Islantia tai Pohjois-Norjaa. Ruotsalaisen astronomi Anders Celsiuksen myötävaikutuksella retkikunta matkasi kuitenkin ”Pohjan Perille” Tornionlaaksoon De Maupertuis´n johdolla vuonna 1736.

Retkikuntaa johti Pierre Louis Moreau de Maupertuis. Hän  oli  ranskalainen  matemaatikko  ja  tähtitieteilijä. Muut retkikunnan jäsenet olivat matemaatikot Clairaut ja Camus, astronomi Le Monnier, piirtäjä Herbelot, sihteeri Sommereux, tähtitieteilijä Celcius ja pappi Outhier. Lisäksi mukana oli palvelijoita ja oma kokki.

Ajankohtaista!

Uusi sivusto avattu, tervetuloa!

Tervetuloa Maupertuis´n jalanjäljille Tornionlaaksoon.
 Ranskalainen retkikunta vieraili Tornion, Ylitornion ja Pellon alueella tieteellisten tutkimusten merkeissä vuonna 1736 – 1737. Olemme koonneet uusille nettisivuille historiaa ja tarinaa tuosta seikkailusta. Tervetuloa tutustumaan.

Lue lisää

Maupertuis´n Tornionlaakso ja syntymäkaupunki kohtaavat

Toukokuun lopussa Maupertuis-säätiön ja Maupertuisin jalanjäljillä hankkeen edustajia tapaa Saint Malon kaupungin väkeä. Tarkoituksena on keskustella kansainvälisen yhteistyön avaamisesta alueiden välillä.

Lue lisää

• Koe Maupertuis'n
tarinoiden Tornionlaakso!

Maupertuis seurueineen jätti jälkeensä kiehtovia tarinoita 1700-luvun Tornionlaaksosta – paikallisista tavoista ja seurapiirielämästä aina ihmeelliseen luontoon keijuineen ja maahisineen...

Lue lisää

• Tutustu vanhoihin kuviin ja karttoihin!

Miltä näyttää Tornionlaakso vanhoihin piirroksiin ja karttoihin tallennettuna? Miltä nämä paikat näyttävät nyt? Katso kuvagallerioista...

Lue lisää