Tornion kirkkoGeo-
kätkö!Geo- kätkö!

Jo 1300 – luvun alusta löytyy mainintaa kirkollisesta toiminnasta Torniossa. Upsalan piispa Hemminki vieraili tuolloin Torniossa ja kastoi lappalaisia ja karjalaisia kristinuskoon.

Maupertuis aloitti kolmiomittauksen juuri Tornion kirkosta.Maupertuis aloitti kolmiomittauksen juuri Tornion kirkosta.

Maupertuis aloitti kolmiomittauksensa juuri tästä samaisesta kirkosta.

Kirkon suunnittelijana ja rakennusmestarina toimi talonpoika Matti Härmä Limingasta. Tornion kirkko muistuttaa monia Pohjanmaan puukirkkoja ja aikalaistaan Matarengin kirkkoa. Mallia on otettu keskiaikaisista harmaakivikirkoista. Katto on jaettu neljään holvikupuun, joista kaksi on koristeltu maalauksilla. Keskiholvin maalaukset ovat vuodelta 1687. Kuoriholvin maalaukset esittävät Vanhan ja Uuden Testamentin tapahtumia ja henkilöitä. Tuohon aikaan värit valmistettiin luonnontuotteista. Punaista väriä saatiin sekoittamalla häränverta ja kananmunia.

Kuoriaitauksen ja saarnastuolin ympäristöineen on veistänyt torniolainen puuseppä Niilo Jaakonpoika Fluur. Veistostyöt on maalannut tanskalainen taidemaalari. Nykyinen alttaritaulu on maalattu vuonna 1754. Ensimmäinen alttaritaulu maalattiin vuonna 1701 ja se sijaitsee asehuoneen oven yläpuolella.

Kuningas Kaarle XI vieraili Torniossa vuonna 1694. Hän tuli katsomaan keskiyön aurinkoa kirkon kellotapulista. Kirkon lattian alle on haudattu merkittäviä ajan torniolaisia henkilöitä. Useat vainajat ovat muumioituneet ja säilyneet erittäin hyvin. Maupertuisin ajalta tiettävästi kirkon lattian alla lepää ainakin Tornion varakkain porvari Pormestari Petter Johan Pipping (1694 – 1766).

Ajankohtaista!

Uusi sivusto avattu, tervetuloa!

Tervetuloa Maupertuis´n jalanjäljille Tornionlaaksoon.
 Ranskalainen retkikunta vieraili Tornion, Ylitornion ja Pellon alueella tieteellisten tutkimusten merkeissä vuonna 1736 – 1737. Olemme koonneet uusille nettisivuille historiaa ja tarinaa tuosta seikkailusta. Tervetuloa tutustumaan.

Lue lisää

Maupertuis´n Tornionlaakso ja syntymäkaupunki kohtaavat

Toukokuun lopussa Maupertuis-säätiön ja Maupertuisin jalanjäljillä hankkeen edustajia tapaa Saint Malon kaupungin väkeä. Tarkoituksena on keskustella kansainvälisen yhteistyön avaamisesta alueiden välillä.

Lue lisää

• Koe Maupertuis'n
tarinoiden Tornionlaakso!

Maupertuis seurueineen jätti jälkeensä kiehtovia tarinoita 1700-luvun Tornionlaaksosta – paikallisista tavoista ja seurapiirielämästä aina ihmeelliseen luontoon keijuineen ja maahisineen...

Lue lisää

• Tutustu vanhoihin kuviin ja karttoihin!

Miltä näyttää Tornionlaakso vanhoihin piirroksiin ja karttoihin tallennettuna? Miltä nämä paikat näyttävät nyt? Katso kuvagallerioista...

Lue lisää