Nivavaara

Niwa Montagne

Nivavaara oli Kaakamavaaran kanssa ensimmäinen vaara, jotka näkyivät Maupertuisin ja Outhierin tähystäessä Tornion kirkon tornista näkyviä vaaroja. Maupertuis pystytti ensimmäisen mittausmerkin karsituista ja kuorituista puurungoista koostuvan pyramidin juuri Nivavaaralle. Lopullisen kolmioiden määrittelyn myötä Nivavaara jäi pois varsinaisista tarvittavista mittauspisteistä, sitä ei enää tarvittu.

Nivavaaralle johtaa näköalapolku, joka on helposti saavutettavissa. Katso tarkemmat tiedot täältä!

 

 Outhier kirjoittaa Nivavaarasta

Nivavaaralle lähdimme kulkemaan toista tietä, joka kuitenkin oli yhtä vaivalloinen. Soudettuamme erään järven yli pienellä veneellä, joka painui veteen laitojaan myöten, Sommereux lähti yhden palvelijan ja neljän sotamiehen kanssa noutamaan kahta Karunkiin jättämäämme venettä, ja viides sotamies opasti Hellantin ja minut melko helppokulkuista oikotietä Nivavaaralle. 

 

Ajankohtaista!

Uusi sivusto avattu, tervetuloa!

Tervetuloa Maupertuis´n jalanjäljille Tornionlaaksoon.
 Ranskalainen retkikunta vieraili Tornion, Ylitornion ja Pellon alueella tieteellisten tutkimusten merkeissä vuonna 1736 – 1737. Olemme koonneet uusille nettisivuille historiaa ja tarinaa tuosta seikkailusta. Tervetuloa tutustumaan.

Lue lisää

Maupertuis´n Tornionlaakso ja syntymäkaupunki kohtaavat

Toukokuun lopussa Maupertuis-säätiön ja Maupertuisin jalanjäljillä hankkeen edustajia tapaa Saint Malon kaupungin väkeä. Tarkoituksena on keskustella kansainvälisen yhteistyön avaamisesta alueiden välillä.

Lue lisää

• Koe Maupertuis'n
tarinoiden Tornionlaakso!

Maupertuis seurueineen jätti jälkeensä kiehtovia tarinoita 1700-luvun Tornionlaaksosta – paikallisista tavoista ja seurapiirielämästä aina ihmeelliseen luontoon keijuineen ja maahisineen...

Lue lisää

• Tutustu vanhoihin kuviin ja karttoihin!

Miltä näyttää Tornionlaakso vanhoihin piirroksiin ja karttoihin tallennettuna? Miltä nämä paikat näyttävät nyt? Katso kuvagallerioista...

Lue lisää