NapapiiriGeo-
kätkö!Geo- kätkö!

Tieteellinen Napapiiri ei ole piste, vaan laaja edestakaisin liikkuva viiva maanpinnalla. Napapiirin liike on niin kutsuttua heijausta, ei siis tasaista nousua ja laskua. Planeettojen liike aiheuttaa Napapiirin liikkumisen. Vuodessa Napapiiri siirtyy noin 14 metriä. Myös kuunkierto aiheuttaa pientä 2 viikon aaltomaista liikettä Napapiirille. Jokaiselle päivälle on tämän päivän tiedoilla mahdollista saada Napapiirin koordinaatit maastoon. Napapiiri on liikkunut 40  000 vuoden aikana noin Kuivaniemen ja Kittilän välillä. Maupertuis ja Outhier ylittivät Napapiirin vuonna 1736 Kattilakoskella. Outhierille Napapiirin ylitys oli niin merkittävä tapahtuma, että hän kirjasi sen matkapäiväkirjaansa.

 

Outhier kirjoittaa Napapiirista

17.7.1736 ”Miesten kiskoessa vaivalloisesti veneitään ylös Kattilakoskesta me kuljimme jalan pitkin rantaa, ja täällä ylitin napapiirin ensimmäisen kerran.”

Ajankohtaista!

Uusi sivusto avattu, tervetuloa!

Tervetuloa Maupertuis´n jalanjäljille Tornionlaaksoon.
 Ranskalainen retkikunta vieraili Tornion, Ylitornion ja Pellon alueella tieteellisten tutkimusten merkeissä vuonna 1736 – 1737. Olemme koonneet uusille nettisivuille historiaa ja tarinaa tuosta seikkailusta. Tervetuloa tutustumaan.

Lue lisää

Maupertuis´n Tornionlaakso ja syntymäkaupunki kohtaavat

Toukokuun lopussa Maupertuis-säätiön ja Maupertuisin jalanjäljillä hankkeen edustajia tapaa Saint Malon kaupungin väkeä. Tarkoituksena on keskustella kansainvälisen yhteistyön avaamisesta alueiden välillä.

Lue lisää

• Koe Maupertuis'n
tarinoiden Tornionlaakso!

Maupertuis seurueineen jätti jälkeensä kiehtovia tarinoita 1700-luvun Tornionlaaksosta – paikallisista tavoista ja seurapiirielämästä aina ihmeelliseen luontoon keijuineen ja maahisineen...

Lue lisää

• Tutustu vanhoihin kuviin ja karttoihin!

Miltä näyttää Tornionlaakso vanhoihin piirroksiin ja karttoihin tallennettuna? Miltä nämä paikat näyttävät nyt? Katso kuvagallerioista...

Lue lisää