HuitaperiGeo-
kätkö!Geo- kätkö!

Cuitaperi Montagne

Retkikunta valloitti Huitaperin sunnuntaina 15.7. ”Ensiksi pystytimme teltat päästäksemme suojaan sumulta ja kylmältä sateelta, jota kesti koko päivän. Jouduimme täällä kuten Niva- ja Kaakamavaarallakin etsimään kauan ennen kuin löysimme teltoille sopivat paikat, sillä näiden vaarojen laella on melkein pelkkää louhikkoa.”

Huitaperi-nimen kerrotaan tulevan vanhan ruotsin sanoista ”hvita bär” eli valkoiset marjat. Toinen tarina tukee sanoja ”hvitaberget” eli valkea vaara. Huitaperillä kasvaa harvinaisia valkoisia puolukoita.

Huitaperiin on mahdollista tutustua Kainuun kylän kuntopolulla tai Aurinkovaarojen Jotos-reitillä.

 

 Outhier kirjoittaa Huitaperista

Huitaperi 10.7.1736


Kainuunkylässä lepäsimme hiukan ja joimme maitoa, ja kymmenen aikaan lähdimme eteenpäin. Kuljettuamme veneellä vielä puolisen peninkulmaa lähdimme jalkaisin taivaltamaan metsien ja kallioiden halki Huitaperille, jonka laelle saavuimme vasta kello kolme sunnuntaiaamuna. Ensiksi pystytimme teltat päästäksemme suojaan sumulta ja kylmältä sateelta, jota kesti koko päivän. Jouduimme täällä kuten Niva- ja Kaakamavaarallakin etsimään kauan ennen kuin löysimme teltoille sopivat paikat, sillä näiden vaarojen laella on melkein pelkkää louhikkoa.

Ajankohtaista!

Uusi sivusto avattu, tervetuloa!

Tervetuloa Maupertuis´n jalanjäljille Tornionlaaksoon.
 Ranskalainen retkikunta vieraili Tornion, Ylitornion ja Pellon alueella tieteellisten tutkimusten merkeissä vuonna 1736 – 1737. Olemme koonneet uusille nettisivuille historiaa ja tarinaa tuosta seikkailusta. Tervetuloa tutustumaan.

Lue lisää

Maupertuis´n Tornionlaakso ja syntymäkaupunki kohtaavat

Toukokuun lopussa Maupertuis-säätiön ja Maupertuisin jalanjäljillä hankkeen edustajia tapaa Saint Malon kaupungin väkeä. Tarkoituksena on keskustella kansainvälisen yhteistyön avaamisesta alueiden välillä.

Lue lisää

• Koe Maupertuis'n
tarinoiden Tornionlaakso!

Maupertuis seurueineen jätti jälkeensä kiehtovia tarinoita 1700-luvun Tornionlaaksosta – paikallisista tavoista ja seurapiirielämästä aina ihmeelliseen luontoon keijuineen ja maahisineen...

Lue lisää

• Tutustu vanhoihin kuviin ja karttoihin!

Miltä näyttää Tornionlaakso vanhoihin piirroksiin ja karttoihin tallennettuna? Miltä nämä paikat näyttävät nyt? Katso kuvagallerioista...

Lue lisää