AavasaksaGeo-
kätkö!Geo- kätkö!

Heinäkuun 20 päivänä retkikunta saapui Aavasaksalle puolelta öin. Aavasaksa hurmasi Maupertuis´n täysin. Vaikeudet kivuta vaaran rinteille unohtuivat täysin näköalan ollessa niin kaunis kuin voi vain kuvitella. Koillisrinteellä haukat rakensivat pesiä ja vaaran juurella Tengeliönjoki virtasi laskien Tornionjokeen. Retkikunta vietti Aavasaksalla kymmenen päivää. Uteliaat kylien asukkaat vierailivat retkikunnan luona tuoden kalaa ja lammasta, sekä Maupertuis´n mielestä pahoja marjoja. Myös maaherra seurueineen saapui vierailulle. Maaherraa varten rakennettiin puista ja lehvistä ruokasali pöytineen ja penkkeineen. Kaikki jäljellä oleva punaviini pantiin pöytään juhlan kunniaksi.

Kesäisellä mittausmatkoilla Aavasaksalla oli jäänyt mittaamatta erään puun korkeus, jota tarvittiin kulmien mittauksessa. Niinpä Maupertuis halusi tarkistaa asian joulukuun lopussa. Pororeellä Outhier ja Maupertuis matkasivat Aavasaksan laelle välillä kellahdellen nurin, loukkasihan Maupertuis käsivartensakin tuolla matkalla. Kamalasta poropulkkamatkasta huolimatta, maalautti Maupertuis kuvan itsestään pororeessä ja julistautui maailman onnellisimmaksi lappalaiseksi.

Keskiyön aurinko, haukkojen pesät ja samat maisemat, jotka hurmasivat Maupertuis´n, ovat edelleen nähtävissä. Retkikunnan mittauspiste on merkittynä Struven ketjun osana.

Aavasaksan ulkoilureitit

 

Outhier kirjoittaa Aavasaksasta

Aavasaksan vaaralta on hyvin vaikea tulla alas. Laskeuduttuaan pieneen metsikköön joutuu suurten liukkaiden kivien muodostamaan louhikkoon ja sen jälkeen metsään, joka jatkuu vaaran juurelle asti. Siellä virtaava Tengeliön joki kiertää vaaran kolmelta sivulta ja laskee suureen Tornionjokeen. Kaikkien näiden vaivalloisten nousujen ja laskujen aikana kaksi sotamiehistämme marssi vakain askelin kantaen olkapäillään kahden jalan kvadranttia, ja muut samoin kantoivat kaksittain varusteitamme ja ruokatarpeitamme.

Ajankohtaista!

Uusi sivusto avattu, tervetuloa!

Tervetuloa Maupertuis´n jalanjäljille Tornionlaaksoon.
 Ranskalainen retkikunta vieraili Tornion, Ylitornion ja Pellon alueella tieteellisten tutkimusten merkeissä vuonna 1736 – 1737. Olemme koonneet uusille nettisivuille historiaa ja tarinaa tuosta seikkailusta. Tervetuloa tutustumaan.

Lue lisää

Maupertuis´n Tornionlaakso ja syntymäkaupunki kohtaavat

Toukokuun lopussa Maupertuis-säätiön ja Maupertuisin jalanjäljillä hankkeen edustajia tapaa Saint Malon kaupungin väkeä. Tarkoituksena on keskustella kansainvälisen yhteistyön avaamisesta alueiden välillä.

Lue lisää

• Koe Maupertuis'n
tarinoiden Tornionlaakso!

Maupertuis seurueineen jätti jälkeensä kiehtovia tarinoita 1700-luvun Tornionlaaksosta – paikallisista tavoista ja seurapiirielämästä aina ihmeelliseen luontoon keijuineen ja maahisineen...

Lue lisää

• Tutustu vanhoihin kuviin ja karttoihin!

Miltä näyttää Tornionlaakso vanhoihin piirroksiin ja karttoihin tallennettuna? Miltä nämä paikat näyttävät nyt? Katso kuvagallerioista...

Lue lisää