Pukeutuminen

Porvarisnaisten pukeutumista kuvattiin sanoilla "sievistelevä hupsu".Porvarisnaisten pukeutumista kuvattiin sanoilla "sievistelevä hupsu".Vilkkaat yhteydet Tukholmaan näkyivät säätyläiskulttuurissa. Varakkaat porvarit pukeutuivat tukholmalaisten tavoin ja käyttivät puuteroituja peruukkeja. Kuninkaan ylellisyysasetus vaikutti pukeutumiseen. Vuosien 1720, 1731, 1735 ja 1736 ylellisyysasetuksilla pyrittiin hillitsemään kuosimuutoksia ja kieltämään tuonti. Säädynmukaisuudesta pidettiin tarkasti kiinni ja vaatetus oli hyvin muodollista. Samanvärisiä pukuja ei saanut olla useita ja verkapuvun laskoksissa tuli olla kuninkaan antaman ylellisyysasetuksen mukainen leima. Leiman puuttuessa verkapuku takavarikoitiin.

Ruotsisuomessa miehen puku oli kaavoittunut jo 1600-luvulla ranskalaisen muotisuuntauksen vaikutuksesta takkipuvuksi. Pukuun kuuluivat polvipituinen takki, melkein yhtä pitkä liivi ja liivipöksyt. Hyvän tavan mukaista oli omistaa useita erilaisia peruukkeja. Puku oli valmistettu yksivärisestä villakankaasta. Liivi oli koristeltu, etuosastaan topattu ja usein kuviollista silkkikangasta. Porvarisnaisten pukeutumista kuvataan sanoilla ”sievistelevä hupsu”.  Erityiset virkamiehet valvoivat kaupungissa asioista, tarkistaen vaatetusta mutta myös savupiippujen puhtautta, pitäen siis huolta yleisten asetusten noudattamisesta.

Ajankohtaista!

Uusi sivusto avattu, tervetuloa!

Tervetuloa Maupertuis´n jalanjäljille Tornionlaaksoon.
 Ranskalainen retkikunta vieraili Tornion, Ylitornion ja Pellon alueella tieteellisten tutkimusten merkeissä vuonna 1736 – 1737. Olemme koonneet uusille nettisivuille historiaa ja tarinaa tuosta seikkailusta. Tervetuloa tutustumaan.

Lue lisää

Maupertuis´n Tornionlaakso ja syntymäkaupunki kohtaavat

Toukokuun lopussa Maupertuis-säätiön ja Maupertuisin jalanjäljillä hankkeen edustajia tapaa Saint Malon kaupungin väkeä. Tarkoituksena on keskustella kansainvälisen yhteistyön avaamisesta alueiden välillä.

Lue lisää

• Koe Maupertuis'n
tarinoiden Tornionlaakso!

Maupertuis seurueineen jätti jälkeensä kiehtovia tarinoita 1700-luvun Tornionlaaksosta – paikallisista tavoista ja seurapiirielämästä aina ihmeelliseen luontoon keijuineen ja maahisineen...

Lue lisää

• Tutustu vanhoihin kuviin ja karttoihin!

Miltä näyttää Tornionlaakso vanhoihin piirroksiin ja karttoihin tallennettuna? Miltä nämä paikat näyttävät nyt? Katso kuvagallerioista...

Lue lisää