Ylitornio

Tornionjoen rikkaat luonnon antimet toivat mukanaan pysyvän asutuksen jo varhain. Lohenkalastus, runsaat riistamaat ja viljavat luonnonniityt ja karjatalous tarjosivat elinkeinoa talonpojille.

Tornionjoen hedelmällisellä suistomaalla Ylitornion Kainuunkylästä Juoksenkiin asti maatalouskulttuuri ja leipäviljan viljely on alueena Ruotsi-Suomen vanhimpia. Ylitornion asukkaat rakensivat ensimmäisen kirkon jo vuonna 1482. Vuonna 1606 Ylitornio itsenäistyi omaksi kirkkopitäjäksi. Tornionlaaksossa aina Kainuunjoelle saakka on vanhastaan asunut suomea puhuva kansa, ja asuu vielä tänäkin päivänä valtakunnan rajasta huolimatta. Kieli on saanut nimekseen Meän kieli.

Outhier kuvaa aluetta: ”Joen molemmilla rannoilla on paljon asumuksia ja niiden ympärillä vihreitä niittyjä ja peltotilkkuja, joissa kasvaa hyvin kaunista pyöreätähkäistä ohraa ja ruista. Monin paikoin viljellään myös humalaa oluenpanoa varten ja jotkut kylvävät hamppuakin, mutta se kasvaa hädin tuskin kahden jalan korkuiseksi.”

17.7.1736 retkikunta ylitti napapiirin ensimmäisen kerran. Kattilakosken kohdalla veneet nostettiin ylös ja matkaa jatkettiin jalan. Huitaperin ja kauniit Tornionjokivarren maisemat voi kokea tänä päivänä retkikunnan tapaan Aurinkovaarojen Jotos–nimisellä vaellusreitistöllä. Horilankero tunnetaan nykyisissä kartoissa nimellä Iso-Horila. Tengeliönjoen retkikunta souti Miekojärvelle saakka etsiessään sopivia vaaroja mittauspisteiksi.

Aavasaksa lumosi Maupertuis´n maisemillaan ja hän nimesi vaaran keijujen kodiksi. Retkikunnan palattua tieto yöttömästä yöstä, revontulista, ystävällisistä ihmistä ja hurmaavista maisemista levisi keskieurooppalaisen sivistyneistön keskuuteen. Maupertuisin kuvausten perusteella sivistyneistö halusi matkustaa kokemaan nuo ihmeelliset asiat. Tänä päivänä Aavasaksalla on mahdollisuus haltioitua aivan samoista asioista, yöpyä ja nauttia kupponen kahvia.

Ajankohtaista!

Uusi sivusto avattu, tervetuloa!

Tervetuloa Maupertuis´n jalanjäljille Tornionlaaksoon.
 Ranskalainen retkikunta vieraili Tornion, Ylitornion ja Pellon alueella tieteellisten tutkimusten merkeissä vuonna 1736 – 1737. Olemme koonneet uusille nettisivuille historiaa ja tarinaa tuosta seikkailusta. Tervetuloa tutustumaan.

Lue lisää

Maupertuis´n Tornionlaakso ja syntymäkaupunki kohtaavat

Toukokuun lopussa Maupertuis-säätiön ja Maupertuisin jalanjäljillä hankkeen edustajia tapaa Saint Malon kaupungin väkeä. Tarkoituksena on keskustella kansainvälisen yhteistyön avaamisesta alueiden välillä.

Lue lisää

• Koe Maupertuis'n
tarinoiden Tornionlaakso!

Maupertuis seurueineen jätti jälkeensä kiehtovia tarinoita 1700-luvun Tornionlaaksosta – paikallisista tavoista ja seurapiirielämästä aina ihmeelliseen luontoon keijuineen ja maahisineen...

Lue lisää

• Tutustu vanhoihin kuviin ja karttoihin!

Miltä näyttää Tornionlaakso vanhoihin piirroksiin ja karttoihin tallennettuna? Miltä nämä paikat näyttävät nyt? Katso kuvagallerioista...

Lue lisää