Tornio

Retkikunta saapui kesäkuussa 1736 Pohjois-Ruotsin merkittävimpään kaupunkiin. Tornio oli perustettu jo vuonna 1621 ja sitä ennenkin kaupungin paikalla oli tärkeä kauppapaikka jo keskiajalla. Tornion keskustan Suensaaren nykyinen asemakaava pohjautuu alkuperäiseen ja katuja voi kävellä samoin kuin jo 1700-luvulla retkikuntakin asteli. Vauraimmat porvarit asuivat rantakorttelissa. Tornio oli perinteinen puukaupunki, mutta kellarit rakennettiin kivestä ja muutamia on vielä jäljellä 1600 –luvun lopulta.
Rannassa sijaitsi aittarivi. Retkikunnan piirtämässä kartassa kuvataan myös navettoja, peltoja, viljahaasioita sekä lasten pallokenttä ja vankila. Asukasluvuksi arvioitiin 520 henkilöä. Torniossa sijaitsi myös Ruotsin valtakunnan pohjoisin koulu vuonna 1630 perustettu Tornion pedagogio.

Tornion kirkko Hedvig Eleonooran kirkko on rakennettu vuonna 1685. Samaisen kirkon tornista Maupertuis ja Outhier katsoivat suunnat ensimmäisille vaaroille Kaakama – ja Nivavaaralle. Kirkolta kaupungin halki rantaan johti niin kutsuttu kirkkosilta. Silta oli puukatteinen viemärioja, jota pitkin kuljettiin kirkolle. Kirkon takana sijaitsi kaupungin hirsipuu ja mestauspaikka. Kirkon takana oli myös toistakymmentä tuulimyllyä kaupunkilaisten tarpeisiin. Retkikunnan aikaan keskustan kirkossa jumalanpalvelukset pidettiin ruotsin kielellä paremmalle väelle. Talonpojille jumalanpalvelukset järjestettiin Alatornion kirkossa suomen kielellä.

Isonvihan aikaan vuosina 1715 – 1717 venäläiset hyökkäsivät useita kertoa ja Tornion kaupunkia poltettiin vähä vähältä.
Lopulta jäljellä oli vain kirkko sekä joitakin vähäisiä rakennuksia. Uudelleenrakennus nosti kaupungin tuhkasta ja pian keskustassa sijaitsi 70 taloa, kolme pääkatua sekä 14 pikkukatua.

Tornion ensimmäiset raatihuoneet sijaitsivat ”Ylipään torilla”. Viides raatihuone rakennettiin vuonna 1722 torin länsipäähään. Viimeisin raatihuone paloi vuonna 1871 ja laajentuneen kaupungin uusi keskus päätettiin siirtää etelämmäksi lähemmäs jokea. Nykyinen Tornion raatihuone on myynnissä ollut puolivalmis edesmenneen apteekkarin kiinteistö, joka ostettiin vuonna 1875 ja muutettiin lääninarkkitehti von Lüchovin suunnitelmin raatihuoneeksi.

Vain kuusi vuotta Maupertuisin retkikunnan vierailun jälkeen vuoden 1743 sota aiheutti perusteellisen hävityksen. Useilla vaaroilla pidettiin hälytystulivartioita, hyökkäysten varalta. Oletettavasti silloin myös retkikunnan pystyttämät mittausmerkit hävitettiin. Sota tuhosi jälleen puisen kaupungin, ja ainoastaan retkikunnan ajalta on jäljellä nykyinen Aspion talo, joka on rakennettu 1728. Entinen rantakatu nykyinen Åströminkatu huokuu kuitenkin mennyttä aikaa ihastuttavine puisine rakennuksineen.

Ajankohtaista!

Uusi sivusto avattu, tervetuloa!

Tervetuloa Maupertuis´n jalanjäljille Tornionlaaksoon.
 Ranskalainen retkikunta vieraili Tornion, Ylitornion ja Pellon alueella tieteellisten tutkimusten merkeissä vuonna 1736 – 1737. Olemme koonneet uusille nettisivuille historiaa ja tarinaa tuosta seikkailusta. Tervetuloa tutustumaan.

Lue lisää

Maupertuis´n Tornionlaakso ja syntymäkaupunki kohtaavat

Toukokuun lopussa Maupertuis-säätiön ja Maupertuisin jalanjäljillä hankkeen edustajia tapaa Saint Malon kaupungin väkeä. Tarkoituksena on keskustella kansainvälisen yhteistyön avaamisesta alueiden välillä.

Lue lisää

• Koe Maupertuis'n
tarinoiden Tornionlaakso!

Maupertuis seurueineen jätti jälkeensä kiehtovia tarinoita 1700-luvun Tornionlaaksosta – paikallisista tavoista ja seurapiirielämästä aina ihmeelliseen luontoon keijuineen ja maahisineen...

Lue lisää

• Tutustu vanhoihin kuviin ja karttoihin!

Miltä näyttää Tornionlaakso vanhoihin piirroksiin ja karttoihin tallennettuna? Miltä nämä paikat näyttävät nyt? Katso kuvagallerioista...

Lue lisää