Maupertuis'n Tornionlaakso

Maupertuis'n
Tornionlaakso

– Maailmaan ääriin lähelle Napapiiriä –

Ruotsin Länsipohja ja tarkemmin sanottuna Tornionlaakso valikoitui retkikunnan matkakohteeksi Anders Celsiuksen myötävaikutuksella. Aluksi matkakohteena oli mietinnässä Islanti ja Pohjois-Norja. Tornio oli ollut jo pitkään Pohjois-Kalotin merkittävin kaupunki ja alueesta laajemminkin oli saatavilla jonkinlaisia karttoja. Nämä seikat helpottivat päätöksentekoa.

Tornionjoki toimi kulkuväylänä ja silloisessa Ruotsisuomessa valtakunnan rajaa ei tunnettu. Tänä päivänä Tornionlaaksossa Suomen puolella on kuusi kuntaa. Nimityksellä tarkoitetaan Tornionjoen ja Muonionjoen varressa sekä Suomessa että Ruotsissa sijaitsevia kuntia. Tokihan jokivarsi on huomattavasti tiiviimmin asutettukin kuin vuonna 1736. Seutukuntana Tornionlaakso käsittää ainoastaan Ylitornion ja Pellon kunnat.

Retkikunta rakensi mittausverkostonsa välille Tornio ja Pello. Tästä syystä Maupertuis´n Tornionlaaksoon kuuluvat Tornion kaupunki sekä Ylitornion ja Pellon kunnat.

Ajankohtaista!

Uusi sivusto avattu, tervetuloa!

Tervetuloa Maupertuis´n jalanjäljille Tornionlaaksoon.
 Ranskalainen retkikunta vieraili Tornion, Ylitornion ja Pellon alueella tieteellisten tutkimusten merkeissä vuonna 1736 – 1737. Olemme koonneet uusille nettisivuille historiaa ja tarinaa tuosta seikkailusta. Tervetuloa tutustumaan.

Lue lisää

Maupertuis´n Tornionlaakso ja syntymäkaupunki kohtaavat

Toukokuun lopussa Maupertuis-säätiön ja Maupertuisin jalanjäljillä hankkeen edustajia tapaa Saint Malon kaupungin väkeä. Tarkoituksena on keskustella kansainvälisen yhteistyön avaamisesta alueiden välillä.

Lue lisää

• Koe Maupertuis'n
tarinoiden Tornionlaakso!

Maupertuis seurueineen jätti jälkeensä kiehtovia tarinoita 1700-luvun Tornionlaaksosta – paikallisista tavoista ja seurapiirielämästä aina ihmeelliseen luontoon keijuineen ja maahisineen...

Lue lisää

• Tutustu vanhoihin kuviin ja karttoihin!

Miltä näyttää Tornionlaakso vanhoihin piirroksiin ja karttoihin tallennettuna? Miltä nämä paikat näyttävät nyt? Katso kuvagallerioista...

Lue lisää