Matarengin kirkko

Matarengin kirkko sijaitsee Övertorneån kunnassa Ruotsin puolella. Maupertuisin aikaan valtakunnan rajaa ei ollut ja mitä todennäköisimmin Outhierin usein mainitsema Ylitornion pappila sijaitsi juuri nykyisen Övertorneån puolella.

Arkkipiispalle lähetetyssä kirjeessä vuonna 1482 mainitaan ensimmäisen kerran kirkon nimenä Särkilahden kappeli. Jäänlähtö ja kevättulva olivat vuonna 1615 hämmästyttävän voimakkaat; ne veivät mukanaan kirkon ja sen kalleudet. Onneksi veistokset huuhtoutuivat melko hyvin säilyneinä joen rannoille ja voitiin myöhemmin palauttaa uuteen kirkkoon. Puuveistokset ovat aarteita, jotka perimätieto kertoo olevan lähtöisin myöhäiskeskiajalta Uppsalan tuomiokirkosta. Veistoksista arvokkain on suojelusmanttelimadonna.

Uusi kirkko rakennettiin turvallisemmalle paikalle vuosina 1615 – 1617. Tätäkin kirkko kohtasi ikävyydet kun vuonna 1717 venäläiset kasakat veivät mukanaan kirkon kellon. Kirkkoherra 76 vuotta, yritti estää ryöstäjien aikeet mutta, tuli pahoinpidellyksi omalla kävelykepillään ja menehtyi saamiinsa vammoihin.

Vuosina 1735 – 1737 samaan aikaan retkikunnan vieraillessa alueella kirkkoa laajennettiin ristikirkoksi. Saarnastuoli sekä kuoriaitaus ovat valmistuneet vuonna 1737. Matarengin kirkko on yksi parhaiten säilyneitä 1700-luvun kirkkoja Pohjois-Ruotsissa ja Pohjois-Suomessa. Kunnostuksissa ja restauroinnissa on pyritty säilyttämään 1700-luvun tyyliä ja väritystä.

Ajankohtaista!

Uusi sivusto avattu, tervetuloa!

Tervetuloa Maupertuis´n jalanjäljille Tornionlaaksoon.
 Ranskalainen retkikunta vieraili Tornion, Ylitornion ja Pellon alueella tieteellisten tutkimusten merkeissä vuonna 1736 – 1737. Olemme koonneet uusille nettisivuille historiaa ja tarinaa tuosta seikkailusta. Tervetuloa tutustumaan.

Lue lisää

Maupertuis´n Tornionlaakso ja syntymäkaupunki kohtaavat

Toukokuun lopussa Maupertuis-säätiön ja Maupertuisin jalanjäljillä hankkeen edustajia tapaa Saint Malon kaupungin väkeä. Tarkoituksena on keskustella kansainvälisen yhteistyön avaamisesta alueiden välillä.

Lue lisää

• Koe Maupertuis'n
tarinoiden Tornionlaakso!

Maupertuis seurueineen jätti jälkeensä kiehtovia tarinoita 1700-luvun Tornionlaaksosta – paikallisista tavoista ja seurapiirielämästä aina ihmeelliseen luontoon keijuineen ja maahisineen...

Lue lisää

• Tutustu vanhoihin kuviin ja karttoihin!

Miltä näyttää Tornionlaakso vanhoihin piirroksiin ja karttoihin tallennettuna? Miltä nämä paikat näyttävät nyt? Katso kuvagallerioista...

Lue lisää