Koe Maupertuis'n Tornionlaakso

Koe Maupertuis'n Tornionlaakso

Maupertuis seurueineen jätti jälkeensä kiehtovia tarinoita 1700-luvun Tornionlaaksosta – paikallisista tavoista ja seurapiirielämästä aina ihmeelliseen luontoon keijuineen ja maahisineen.

Ihastuttavan ihmeellinen luonto: yötön yö, talven lumi ja jää sekä mystiset revontulet, luonnon puhtaus ja veden raikkaus, ihmisten ystävällisyys ja ilmassa leijuva rakkaus. Pienten vihreäpäisten kärpästen ja sääskien aiheuttama harmi, tiettömien maiden ja vaarojen valloituksen vaikeus sekä paukkuvat pakkaset loivat vain omaa mystiikkaansa. Retkikunta eli ja koki Pohjan Perillä Tornionlaaksossa kokonaisen vuodenkierron ja selvitti 1700-luvun merkittävimpään koko maailmaa koskeneeseen kysymykseen vastauksen Tornionjokivarressa.

Retkikunnan matkapäiväkirjat, kartat ja piirrokset kuvaavat ajan elämää, tapoja ja uskomuksia sekä tietysti mittauksia. Maupertuis´n ja Outhierin kuvaukset nostivat Tornionlaakson keski-eurooppalaisen sivistyneistön tietoisuuteen. Unelmien matkakohteessa aurinko ei laskenut laisinkaan. Myös tutkimusmatkailijat seurasivat Maupertuis´n jalanjälkiä. Italialainen Guiseppe Acerpi matkasi vuonna 1799 samoja vaaroja Nordkappiin saakka. Georg Wilhelm Struve laajensi kolmiomittausketjun 258 kolmioon aloittaen 40 vuotiset mittaukset vuonna 1816.

Koe Maupertuis´n Tornionlaakso –  mennyt ja nykyisyys  – sama taianomaisuus on tallella.

Ajankohtaista!

Uusi sivusto avattu, tervetuloa!

Tervetuloa Maupertuis´n jalanjäljille Tornionlaaksoon.
 Ranskalainen retkikunta vieraili Tornion, Ylitornion ja Pellon alueella tieteellisten tutkimusten merkeissä vuonna 1736 – 1737. Olemme koonneet uusille nettisivuille historiaa ja tarinaa tuosta seikkailusta. Tervetuloa tutustumaan.

Lue lisää

Maupertuis´n Tornionlaakso ja syntymäkaupunki kohtaavat

Toukokuun lopussa Maupertuis-säätiön ja Maupertuisin jalanjäljillä hankkeen edustajia tapaa Saint Malon kaupungin väkeä. Tarkoituksena on keskustella kansainvälisen yhteistyön avaamisesta alueiden välillä.

Lue lisää

• Koe Maupertuis'n
tarinoiden Tornionlaakso!

Maupertuis seurueineen jätti jälkeensä kiehtovia tarinoita 1700-luvun Tornionlaaksosta – paikallisista tavoista ja seurapiirielämästä aina ihmeelliseen luontoon keijuineen ja maahisineen...

Lue lisää

• Tutustu vanhoihin kuviin ja karttoihin!

Miltä näyttää Tornionlaakso vanhoihin piirroksiin ja karttoihin tallennettuna? Miltä nämä paikat näyttävät nyt? Katso kuvagallerioista...

Lue lisää